Jordvärmepumpar

markvärme4Då jordvärme och bergvärme fungerar enligt samma princip så är det ingen skillnad på de pumpar som kan användas till de olika systemen. Det finns ett stort utbud att välja mellan på marknaden med olika kraft och effektivitet, och det är heller inte ovanligt med värmepumpar som kombineras med varmvattenberedare. Detta kan ofta vara en effektiv lösning, men kapaciteten på dessa tillhörande varmvattenberedare är inte alltid den bästa, och har man dessutom redan en fullt fungerande varmvattenberedare så kommer detta mest att innebära en lite onödig extrakostnad. Sådana kombinerade värmepumpar och varmvattenberedare passar bäst till bostäder där varmvattenförbrukningen inte är så hög.

Varierad prisnivå
Priset för en jordvärmepump till en privatbostad varierar kraftigt, men lägstanivån ligger runt 30,000 kronor för de billigaste alternativen upp till 90,000 kronor för de riktiga värstingarna. Skillnaderna i prestanda mellan olika prisnivåer gör dock att man inte bör snåla vid köpet av värmepump, utan man måste försäkra sig om att den är så kraftfull som markvärmesystemet kräver. Omvänt, att skaffa en jordvärmepump som är kraftfullare än mängden nedgrävd kollektorslang är lite onödigt.

Flera faktorer påverkar effektiviteten
Men det är inte enbart jordvärmepumpens effekt, som mäts i kW, som avgör hur pass bra den är. Möjligheten att få en med kombinerad varmvattenberedare har redan nämnts, men annat är också viktigt, för att spara optimalt med energi. Det gäller då inte minst den elektronik som styr jordvärmepumpen; för att spara maximalt med energi så är det viktigt att jordvärmepumpen utnyttjas på bästa sätt. Det är här man kan märka skillnaden mellan olika märken vad gäller insparade uppvärmningskostnader. Det gör också skillnad vilken sorts uppvärmningssystem som används (radiatorer, golvvärme), storleken på bostaden och mycket annat. Det gör att man för att få den absolut mest kostnadssparande jordvärmepumpen till sin bostad måste man läsa på noggrant, samtidigt som man är väl medveten om hur den nuvarande uppvärmningssituationen ser ut.