Hur hittar man en bra markvärmeinstallatör?
Ett första steg kan vara att höra efter med vänner och bekanta som skaffat markvärme. Vad har de för erfarenheter och hur pass nöjda blev de? Det är dock ingen bra idé att bara förlita sig på sitt sociala nätverk, utan man bör även ge sig ut på nätet och leta efter olika alternativ. Nätet är också ett bra ställe att kolla referenser på. Vilket slags rykte har företaget, hur pass nöjda är tidigare kunder och så vidare. I princip gör man det på samma sätt som när man ska köpa något annat dyrt: man väljer inte första bästa, utan undersöker vilka alternativ som finns.
Vad ska man tänka på?
Det absolut viktigaste är att inte enbart ta in erbjudande från en leverantör utan vända sig till flera. Försäkra dig också om att erbjudandena är seriösa; ett företag som lämnar en offert utan att ha undersökt din bostad och tomt kan knappast ha gjort en riktig analys av vad du behöver. Jämför de olika erbjudandena och försök komma fram till vilket som verkligen är bäst. Se inte bara till det föreslagna priset – billig markvärme med en pump som inte uppfyller dina krav kommer inte att vara den bästa lösningen i längden, tvärtom.
Kan vem som helst skaffa markvärme?
Nej, för vissa är det så pass olämpligt att försöka installera markvärme att det inte är någon idé att ens försöka. Det krävs en tillräckligt stor markyta för att man ska få ut acceptabel effekt av sin markvärme. Är sedan jorden i det område där man bor av ”fel” typ, exempelvis att den är torr och porös, så kan markkraven bli mycket stora, och det är då lämpligt att se närmare på alternativa lösningar som bergvärme.
Kan alla typer av uppvärmningssystem anslutas till markvärme?
För att kunna ansluta sin bostad till ett markvärmesystem krävs att denna använder sig av ett vattenburet uppvärmningssystem, i form av exempelvis radiatorer eller golvvärme. Använder sig bostaden av direktuppvärmning så måste detta uppdateras för att man ska kunna installera markvärme. Det är också skillnad i effektivitet beroende på vilken sorts vattenburet uppvärmningssystem som finns i bostaden. Generellt sett så är golvvärme bättre än radiatorer, och mer moderna radiatorer bättre än äldre.
Krävs tillstånd för att installera markvärme?
Ja, för att installera markvärme (eller bergvärme, eller sjövärme), så krävs tillstånd från miljöförvaltningen. Detta då det bedöms att det finns vissa risker för naturen att installera markvärme. Har dock en installatör bedömt att det passar med markvärme på din tomt och i din bostad bör det dock inte vara några större problem, även om det är viktigt att vara ute i god tid. En ansökan om att installera markvärme kan ta viss tid att behandlas.
Har markvärme några negativa effekter på miljön?
Till att börja med kommer en stor area av tomten att behöva grävas upp för att lägga ner slangarna, något som ju definitivt kommer att inverka på miljön på kort sikt. Annars finns en viss risk att marktemperaturen där slangarna grävts ner sjunker med någon eller några grader, om slangarna inte är tillräckligt utspridda. Detta kan i viss mån påverka växtligheten där negativt. Effekterna av detta minimeras genom att lägga ut slangen på så stor yta som möjligt.
Hur djupt ska man lägga slangen?
Slangarna grävs normalt ner på mellan 1 och 1,5 meters djup.
Hur lång slang krävs?
De två faktorer som avgör hur lång slang som krävs är för det första hur stor uppvärmningseffekt man behöver vilket i huvudsak husets storlek avgör, men även vilken typ av vattenburet värmesystem man använder. För det andra spelar den jordtyp som finns i området in. Vattenrik fast jordtyp är det bästa, och kommer därför att kräva mindre längd på slangen. Runt 100 till 500 meter slang är det vanliga, där 100 meter är lågt räknat, utan det kommer snarare att röra sig om 300 till 500 meter, och i vissa fall mer. Att räkna efter hur mycket tomtutrymme som kommer att krävas är enkelt: minst en kvadratmeter per meter slang. Men räkna med en marginal på minst runt 20%.
Hur fungerar ROT-avdraget för installation av markvärme?
ROT-avdraget kan användas för arbetskostnaden för markvärme, det vill säga alltså inte för inköpet av kollektorslang eller markvärmepump. Man kan om man så vill använda skatteverkets schablonkostnad för markvärmeinstallation, som säger att 30% av den totala kostnaden är arbetskostnad, och att därför hälften av den kan dras av med ROT-avdraget. Maxbeloppet som kan dras av via ROT-avdraget per år är 50,000 kronor, vilket en markvärmeinstallation knappast kommer att nå upp till. Det kan dock vara värt att se efter om man gjort tidigare ROT-avdrag under året. ROT-avdraget sköter de allra flesta installatörer helt automatiskt, och du behöver inte tänka närmare på det, annat än att det blir billigare.
Hur länge håller markvärme?
Vad gäller jordvärme är det först och främst pumpen som efter en tid kommer att behöva bytas ut. Den ska dock hålla i minst 15-20 år, och ofta längre än så. Själva kollektorslangen är tänkt att hålla i lång tid; 50 år och mer, och risken för att trädgården kommer att behöva grävas upp en andra gång är alltså liten.
Vad är skillnaden mellan markvärme och bergvärme?
Båda arbetar på i grund och botten samma sätt; en vätska med antikylegenskaper cirkulerar i en slang och värms upp av omgivningen. Markvärme använder sig av den värme som finns i markytan, medan bergvärme innebär att man borrar djupa hål i berget och använder sig av den värme som finns i grundvattnet på djupa nivåer.